Selecteer een pagina
Legerlogistiek

Kent u het boek ‘Moving Mountains’ van de Amerikaanse luitenant-generaal William Pagonis? Het gaat over zijn logistieke ervaringen in de Golfoorlog. Ja, ja, ik weet het, dat is lang geleden inmiddels. Maar ik kom er steeds meer achter dat we niet alleen vooruit moeten kijken in de logistieke keten, maar ook achteruit, om te leren van het verleden. Het boek raakte me. Een prachtig voorbeeld van supply chain management.

Veel mensen, veel goederen, veel verplaatsingen, veel onzekerheid, cultuurverschillen, tijdsdruk, het opzetten én afbouwen van ketens. Het zit er allemaal in. Wat ik las was wel even wat anders dan mijn ‘drukke’ baan op 25 kilometer afstand van mijn huis. Ruim een half miljoen Amerikaanse troepen moesten destijds naar de andere kant van de wereld worden verplaatst. In de opbouwfase kwamen dagelijks vijfduizend Amerikaanse soldaten aan in Saudi-Arabië, en die wilden graag rijden, slapen, eten, drinken en naar het toilet. Dagelijks vijfduizend, hè? Dringt het door? ‘Oké, iedereen present? Iedereen gegeten en een slaapplaats? Fijn, dan ontvangen we morgen de volgende vijfduizend.’ En de volgende dag weer. En weer… Je denkt aan wapens en munitie, maar alleen al in de periode augustus 1990 tot augustus 1991 werden 122 miljoen maaltijden gemaakt. Ze handelden een stapel post af met een oppervlakte van 28 voetbalvelden van 1,80 meter hoog. En de overwinning ging tijdens Desert Storm zo snel dat ze – veel eerder dan verwacht – grote hoeveelheden Iraakse soldaten gevangen moesten nemen. En ja, die moesten ook eten, drinken en naar het toilet.

De grootste logistieke taak vond echter plaats na afloop van de oorlog. Dat duurde meer dan een jaar. Zo moesten ze 130.000 voertuigen zeer secuur wassen in zelfgebouwde ‘washracks’ wegens de strenge eisen van hun eigen overheid om te voorkomen dat er ongedierte mee zou komen uit het Midden-Oosten. Ze vulden veertigduizend containers met ‘supplies’ en er werd voor vier miljard euro (!) aan munitie nauwkeurig gecontroleerd, ingepakt en terugvervoerd. Een retourstroom is altijd al bewerkelijk, maar dit spant de kroon. Inspirerend boek dus, dat Moving Mountains. Als u het wilt lezen en er niet aan kunt komen, mail me dan even, dan kunt u het lenen.