Selecteer een pagina
Inclusieve Keten

Hallo jongelui en oudjes. Hallo zwarte, witte en gele mensen. Hallo mensen met een handicap. Hallo mannen, vrouwen, genderneutrale of anderszins unieke personen. Dit wordt een pleidooi voor variëteit in de supply chain! Het is tevens mijn laatste column. Ik vond het een eer om te doen, mijn dank aan evofenedex. Ik gebruikte steeds cartoons die ik heb laten maken door Peter Boersma, een exemplaar in de categorie wit, man en senior. U treft al zijn cartoons in het boekje Lachen om Logistiek en Transport. Niet alleen deze column stopt, ik stop zelf ook, in mijn rol als manager supply chain management bij Technische Unie. Ik begin als docent Logistiek op de Hoge School Utrecht. En ik … o shit… het gaat natuurlijk niet om mij. Het gaat om inclusiviteit deze keer, da’s waar ook.

Nou, daar gaat ie dan. Ik (laatste keer) geloof heilig in de kracht van gemixte teams. Dat bewijst zich keer op keer. Waarom? Omdat mensen elkaar aanvullen om tot een robuust geheel te komen. Dat geldt ook in de logistieke keten. Je hebt namelijk ervaring nodig om te weten wat er niet werkt, maar ook jeugdige onbezonnenheid om te ontdekken wat wel werkt. Je hebt mensen nodig die verschillende talen spreken. Er is behoefte aan mensen die graag een supply chain strategie bedenken, en mensen die smullen van het polijsten van processen. Voor ieder wat wils!

Organisatieactivist Jaap Peters zegt in zijn boek Intensieve menshouderij: ‘Onderzoek heeft aangetoond dat biodiversiteit belangrijk is voor de stabiliteit van een ecosysteem. De clou van biodiversiteit is dat de ene soort kan overleven en groeien op hulpbronnen die een andere soort onbenut laat. Sommige planten wortelen diep, andere juist ondiep, de ene groeit in het voorjaar de andere in de zomer. Organismen zijn goed in het ene, maar dat betekent tegelijkertijd dat ze minder goed zijn in andere dingen. Dat laat ruimte voor andere soorten die weer ergens anders goed in zijn. Hoe groter de diversiteit hoe efficiënter beschikbare hulpbronnen worden benut. Naarmate de vegetatie diverser is, wordt de afstand tussen planten van hetzelfde soort groter. Er staan dan immers andere soorten tussen. Doordat de doelplant zeldzaam is, kunnen ziekten zich minder snel verspreiden. De kans op besmetting wordt daardoor snel minder.’ Einde citaat. Zo leidt variëteit dus tot robuustheid. Bij mensen is het niet anders.

Een gevarieerd personeelsbestand leidt tot een robuust geheel van mensen die elkaar versterken en die alle verschillende onderdelen en functionaliteiten in de keten in de lucht houden. We noemen dit tegenwoordig met een duur woord inclusiviteit, maar het is dus gewoon heel natuurlijk. Zo, dat was het. Dank u voor uw aandacht en het ga u goed!