Selecteer een pagina
Estafette

Supply chain management is een begrip dat je steeds vaker tegenkomt. Het klinkt chique en ingewikkeld, maar het gaat toch vaak over heel praktische en kleine verbeteringen in de samenwerking tussen mensen of systemen. Tussen verschillende disciplines binnen uw bedrijf, of tussen uw bedrijf en anderen.

Het is absoluut niet alleen voor grote bedrijven. Sterker nog: ik denk dat ook mkb’ers dagelijks te maken hebben met supply chain management, al noemen zij het misschien niet zo. Misschien is het bijvoorbeeld gelukt om een leverancier betere informatie te laten meesturen met de goederen en kunnen zij daardoor de goederen sneller identificeren, inruimen en betalen. Tada – zie hier de supplychaingedachte: u heeft meer efficiency in het aankomstentraject,de leverancier krijgt zijn geld eerder en de klant zijn spullen. Of het nu gaat over de adminstratie rondom pakbonnen en vrachtbrieven, de stapeling op pallets, het managen van de voorraad of om het bieden van track-and-trace informatie: er liggen klompen goud te wachten om gedolven te worden.

Vergelijk het eens met een estafette. Daar zijn de lopers sterk afhankelijk van elkaar. Alleen als ze rekening houden met de vorige en volgende schakel in de keten, leveren ze een topprestatie. U heeft er zelf ook niet veel aan als u de orders goedkoop verpakt en de spullen daardoor tijdens transport beschadigd raakt. En u heeft niets aan een staffelprijs die verkoop vaststelt als de klant daardoor zoveel in één keer bestelt, dat u steeds niet genoeg voorraad hebt, en extra moet rijden om een deellevering na te sturen.

Estafettelopers moeten dus niet alleen hard kunnen rennen (lees: hun eigen taak uitvoeren), maar ook heel goed op elkaar ingespeeld zijn, zodat het stokje niet valt. Als ze alleen maar heel hard kunnen rennen, kunnen ze beter sprinter worden. In de sprint zijn geen schakels in een keten. In de logistiek wel. Dus als u processen sneller wilt maken, verspilling wilt wegwerken en kwaliteit verbeteren, probeer dan altijd verder te denken dan alleen uw eigen stokje, eh, stukje.